Tips voor een betere nachtrust

Tips voor een betere nachtrust
Wanneer ben jij voor het laatst helemaal opgeladen en uitgerust wakker geworden om de dag fris te starten? Lig jij vaak piekerend in bed de dag door te nemen of maak je je zorgen over hoe je de komende weken de drukte gaat opvangen? Na verloop van tijd gaat dit effecten hebben voor je gezondheid en je gevoel.

Studies tonen aan dat vrouwen gevoeliger zijn voor slapeloosheid dan mannen en dat meer dan 70% van de vrouwenproblemen heeft te maken met slapen. Behoor je tot deze categorie dan is er de kans dat je niet voldoende rust krijgt en je jezelf een groot deel van de dag vermoeid voelt. Voor je naar de rigoureuze middelen uitwijkt, probeer eens wat verandering in je levensstijl aan te brengen door een aantal natuurlijke oplossingen.

Een paar late avonden in je salon of laat thuiskomen omdat je iets leuks gedaan hebt is op zich niet slecht. Het probleem sluipt er gedurende een langere periode in als je niet naar de roep van je lichaam luistert om rust. Wanneer je beslist dat het krijgen van voldoende nachtrust een absolute noodzaak is, zal je zien dat je effectiever wordt en al je wensen en dromen waar kan maken.

Kamillethee
Kamillethee heeft een kalmerende werking op slapeloosheid, nerveusheid en stress. Zet ’s avonds een lekkere kop kamillethee, nip hem op je gemak op en geniet van de rust. Je kan het nog rustgevender maken door nog wat gedroogde lavendel toe te voegen aan je thee.

Diep ademhalen
Het kan een enorme uitdaging zijn om je gedachten tot rust te brengen als je gaat slapen. Het veranderen van je ademhaling is een snelle effectieve manier om je gedachten te verzetten. Dit helpt ook goed ’s nachts als het je lukt om te stoppen met piekeren.

Yoga
Vaak is je lichaam moe ‘s nachts maar het energielevel toch nog hoog. Een paar simpele strekoefeningen of yoga poses helpen om de energie weg te laten vloeien. Ik heb sommige klanten zelfs al eens het advies gegeven om een tijdje yogalessen te volgen.  Op deze manier maak je de oefeningen eigen en zijn ze thuis, nu en voor in de toekomst makkelijk toepasbaar. 

Magnesium
Als je jezelf uitgeteld voelt aan het eind van de middag probeer dan eens een extra dosis van het anti stress mineraal magnesium tot je te nemen, het is gekend om zijn ontspannende werking en om makkelijker de slaap te vatten. Je lichaam heeft magnesium nodig om cellen op de bouwen, spiermassa te vergroten en je hersenen ’s nachts tot rust te laten komen. Magnesium zit in donkerbladige groente, noten en zeewier. Indien je een supplement hiervoor wil gebruiken zorg dan dat dit ook calcium bevat zodat deze levels in balans blijven.

Melatonine
Een regelmatig slaappatroon kan erg lastig zijn met een overvolle agenda en een hoop verantwoordelijkheden. Melatonine is een hormoon wat je natuurlijke slaap- en waak ritme van je lichaam regelt. De hormoonspiegel van melatonine in je bloed is het hoogst vlak voor je gaat slapen.

Melatonine supplementen zijn bekend om het feit dat ze je slaap verbeteren en zorgen voor een sneller herstel. Deze supplementen zijn veilig bij kortdurend gebruik tot 3 maanden. Volg de dosering van de fabrikant en stop ermee als je de volgende dag een uitgeput gevoel hebt.

Let op je maandelijkse periode
De meeste vrouwen slapen het slechts direct voor het begin van hun maandelijkse periode. Dit komt door de veranderingen in de hormoonspiegels en het licht dalen van de lichaamstemperatuur voor de menstruatie. PMS en PMDD worden tevens gelinkt aan slaapstoornissen. Belangrijk is om in de dagen voor je periode het rustiger aan te doen en extra tijd te nemen om uit te rusten. Zet je laptop of mobiel in de avond eens aan de kant en neem een warm bad. Dit helpt je te ontspannen.

Valeriaan
Valeriaan is een wortel die al decennia gebruikt wordt om de slaap te verbeteren. Het is op dit moment een van de bekendste middelen tegen angst en slapeloosheid. Valeriaan is bitter en wordt het beste door het lichaam opgenomen in vorm van een tinctuur. Het mooie van Valeriaan is dat het erg effectief is en vrijwel bij niemand bijwerkingen kent. Voor het beste resultaat gebruik het iedere avond volgens de dosering zoals aangeven door de producent en doe dit een maand lang.

Sta iedere dag op dezelfde tijd op
Een snelle manier om je slaappatroon verbeteren is iedere dag op dezelfde tijd opstaan. Dit kan best een uitdaging zijn als je de gewoonte hebt om tot laat op te blijven en de eerste dagen voor enige vermoeidheid zorgen. Een gelijkmatig patroon qua opstaan helpt de balans van je biologische klok te herstellen en houdt je natuurlijke ritme in balans. Tip; Zorg ervoor dat je je gordijnen ’s ochtends opent om natuurlijk licht binnen te krijgen dit natuurlijke licht helpt je lichaam zich aan te passen aan de omgeving en geeft je energie.

Vond je dit artikel leuk? Deel het met onderstaande kanalen.

Laat een reactie achter

Scroll naar top