Zorg goed voor jezelf: privé én straks in de salon

De meeste werkenden in de contactberoepen in de uiterlijke verzorging zitten alweer ruim een maand thuis. Even was er de hoop dat de lockdown tot 20 januari zou duren. De verlenging tot en met 9 februari hakt er bij veel kappers en beautyprofessionals behoorlijk in. Het jaar 2021 hadden we liever anders van start zien gaan. FNV MOOI, de vakbond voor werkenden in de UV, is er ook nú voor jouw vragen rondom werk en inkomen. Maak je zorgen bespreekbaar en: blijf goed voor jezelf zorgen!

Lockdown
Tijdens de eerste lockdown in maart vorig jaar had je als werknemer misschien nog een iets ander gevoel; even niet werken en genieten van wat vrije tijd. Dat gevoel is voor de meesten van jullie inmiddels verleden tijd. FNV MOOI merkt dat werknemers en ZZP’ers staan te popelen weer aan het werk te gaan. ZZP’ers zagen tijdens die eerste lockdown vrijwel direct hun inkomsten verdampen en liepen – in sommige gevallen – al snel tegen problemen aan omdat er weinig tot geen spaargeld was. Veel kappers en beautyprofessionals grepen naast de financiële steunmaatregelen die ter beschikking werden gesteld door de overheid. Tijdens deze tweede verlengde lockdown is dat nog steeds het geval. FNV MOOI strijdt al vanaf het begin – samen met de FNV – hard voor  deze ZZP’ers in de UV, zodat ook zij hun basiskosten kunnen betalen. Denk aan de huur, hypotheek, verzekeringen, kinderen en boodschappen.

Stress
We kampen alweer bijna een jaar met het coronavirus Covid-19. Als je al bijna een jaar lang stress ervaart omdat je je zorgen maakt over je werk en inkomen, dan gaat dat je niet in de koude kleren zitten. Heb je als werknemer straks nog wel een baan, word je misschien gekort op je salaris, mag je werkgever bijvoorbeeld van je vragen om je vakantiegeld op te offeren? En durven je klanten straks weer naar jou als ZZP’er toe te komen, ga je deze crisis met je bedrijf overleven? Misschien heb je ook nog een aantal kinderen thuiszitten die je les moet geven. Ook dat is een grote aanpassing in je leven. Het helpt om je verhaal te delen met vrienden, collega’s en familie. Samen sta je sterker en velen herkennen zich in jouw verhaal. Je bent niet alleen, ook al kan dat soms wel zo voelen. FNV MOOI heeft een aantal tips voor je, wanneer je je somber of gespannen voelt.

Tips

  • Een gezonde leefstijl helpt om mentaal fit te blijven. Eet gezond, drink geen alcohol of drink alcohol met mate en zorg voor voldoende slaap en beweging.
  • Structuur in je dag helpt ook. Bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan. Maak een planning voor je dag en neem regelmatig een korte pauze.
  • Gebruik geen alcohol of drugs om met je emoties om te gaan. 
  • Je kunt je zorgen en ongerustheid verminderen door minder vaak te kijken of luisteren naar berichtgeving in de (sociale) media. 
  • Ga af op de feiten. Zoek betrouwbare informatiebronnen, zoals de websites van de Rijksoverheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het RIVM. Verzamel informatie waarmee je kunt bepalen hoeveel risico je echt loopt, zodat je redelijke voorzorgsmaatregelen kunt treffen. 
  • Praat over je emoties; krop ze niet op. Praten met mensen die je vertrouwt kan helpen. Houd contact met vrienden, familie en collega’s via e-mail en telefoon.
  • Kom je er (alleen) niet uit, ga dan naar je huisarts.
  • Ben je niet ouder dan 25 jaar, dan kun je ook contact opnemen met ease.nl. Volwassenen kunnen onder meer terecht bij www.deluisterlijn.nl of www.mindkorrelatie.nl.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Fysiek, mentaal en emotioneel
Niet alleen je thuissituatie dient veilig en gezond te zijn, ook je werksituatie als de salons straks weer open mogen. Werk je onder de verkeerde omstandigheden, dan kun je daar (op termijn) veel last van krijgen op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Een verkeerde houding kan bijvoorbeeld rugklachten geven. Gebrek aan persoonlijke beschermingsmaatregelen kan het risico vergroten op het ontwikkelen van bijvoorbeeld kapperseczeem. En dat samen met verkeerde luchtkwaliteit kan er zomaar voor zorgen dat je een virus oploopt, zoals het coronavirus (Covid-19). Door een te hoge werkdruk kun je het gevoel hebben dat je overloopt en misschien wel thuis komen te zitten met een burn-out. Veilig en gezond werken raakt al deze facetten. Soms lopen deze facetten in elkaar over en is het moeilijk om aan te geven of een probleem fysiek, mentaal óf emotioneel is. Toch is het belangrijk dat jij deze risico’s herkent en ze op tijd bespreekbaar maakt met je werkgever of dat jij er als ZZP’er iets aan doet.

Risico-inventarisatie en -evaluatie
Voor werknemers in de salon geldt dat de werkgever verplicht is een RI&E uit te voeren. In deze RI&E moeten alle risico’s binnen de salon op een rij worden gezet. Veel ondernemers – en misschien ook jouw werkgever – zien op tegen het maken van de RI&E, omdat ze niet precies weten wat het is en hoe ze eraan moeten beginnen. Op de website www.rie.nl is veel informatie te vinden die jouw werkgever wellicht al een eind op weg helpt. De ZZP’er is niet verplicht een RI&E te maken. Toch is het verstandig de risico’s waarmee je als ZZP’er te maken kunt krijgen zelf in kaart te brengen en er wat mee te doen. Dat is belangrijk voor je gezondheid en welbevinden.

Heb je hulp of (juridisch) advies nodig m.b.t. jouw werk en inkomen, bel met FNV MOOI op 030 – 23 14 221 of stuur een e-mail naar info@fnvmooi.nl. Houd ook de websites www.fnvmooi.nl en www.fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek in de gaten.

Vond je dit artikel leuk? Deel het met onderstaande kanalen.

Laat een reactie achter

Scroll naar top