Leer Je grenzen stellen

Je grenzen stellen.

De feestdagen zijn aantocht! Een opwindende tijd om van te genieten, maar het is heel makkelijk om je zelf te bedelven onder planning, afspraken met familie en vrienden en financiële stress. Deze tijd van het jaar gaat snel en pleegt een behoorlijk aanslag op je energie en tijd. Het is belangrijk om je eigen capaciteiten en grenzen te kennen.

Wanneer het duidelijk is wat echt belangrijk voor je is, zal het een stuk makkelijker worden om de hoofd- en bijzaken te scheiden. Als je een hoog stressgevoel ondervindt tijdens de feestdagen en moeite hebt de balans te vinden tussen je eigen behoefte en die van je familie en vrienden, zal het stellen van je eigen grenzen je helpen om makkelijker en relaxter de feestdagen door te komen.

Word goed in nee zeggen                                     

Leren nee te zeggen is één van de beste manieren om voor jezelf te zorgen. Het is niet egoïstisch om te weten wat je aankan, maar juist het tegenovergestelde. Nee zeggen rond de feestdagen kan best lastig zijn met familie, zeker als men gewend is aan een bepaald vast jaarlijkse routine. Nee zeggen is een goede gewoonte ook al vindt de persoon waar je dit tegen zegt het misschien niet leuk. Wees duidelijk waar je aan deel kan nemen en zeg op een kalme en rustige manier nee tegen de rest.

Laat verwachtingen varen

Laten we eerlijk zijn; iedereen heeft zo zijn eigen verwachtingen van de feestdagen. Er ligt zelfs een bepaalde druk op dat iedereen vrolijk en gelukkig zou moeten zijn. In de praktijk blijkt een kwart van de mensen zich depressief te voelen. Goed bedoelde uitlatingen als “feestdagen zijn om van te genieten”, kunnen je het gevoel geven dat je faalt als alles niet vlekkeloos verloopt.

Laat de verwachting varen dat het een perfect plaatje moet zijn, wees reëel en maak er geen punt van als er iets net even anders gaat. Natuurlijk wil je dat de feestdagen leuk en gezellig zijn, maar als je de lat te hoog legt voor jezelf geniet je niet meer van wat er werkelijk gebeurt. Dit is een heerlijke tijd om samen te genieten en relaxen anderzijds is er ook een bepaalde druk op dat perfecte plaatje, focus op wat er in je directe omgeving gebeurt.

Herken je verdriet
Feestdagen brengen ook vaak herinneringen van een verlies boven. Het is heel normaal om je wat bedroefd te voelen als je door een moeilijke tijd gaat of iemand mist waar je van houdt. Als je je wat minder voelt omdat iemand er niet meer is bedenk je dan wat die persoon betekend heeft voor je. Er is geen goede of slechte manier om met je verdriet om te gaan tijdens de feestdagen. Wees er eerlijk over en zoek steun bij mensen die je vertrouwt.

Als een bepaald feestje of samenkomst je emotioneel raakt, probeer dan je gedachten te verzetten, niet gaan of vroeg weer vertrekken is niet de oplossing. Door je gevoel te herkennen en te weten wat je er mee moet doen, maakt het een stuk makkelijker om je grenzen te stellen en te weten wat goed voor je is.

Vertraag je tempo
Een effectieve manier om je grenzen te stellen is ook rustig de tijd te nemen om je dingen te doen zonder stress, en te genieten van wat je doet. Zodra kerst eraan komt, lijkt alles in een hogere versnelling te gaan. Voor je het weet is het weer een jaar verder. Deze intense periode zorgt voor een hogere aanmaak van stresshormonen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt.

De snelste en meest effectieve manier om de hoeveelheid stresshormoon te verlagen is het vertragen van je ademhaling. Wanneer je merkt dat je hartslag stijgt zonder dat je een inspanning doet, probeer heel diep uit te ademen. Doe dit ongeveer een minuut dan zal je merken dat je hartslag daalt.

Zorg goed voor jezelf
Normaal gesproken zorg je tijdens de feestdagen vooral voor anderen. Het voor jezelf zorgen wordt dan aan de kant geschoven. Het feit is echter dat als je de tijd en energie niet hebt om wat voor jezelf te doen, hoe ga je dat dan voor anderen doen? Wanneer je de waarde kent van het zorgen voor jezelf word je een krachtig voorbeeld voor anderen.

Neem een beetje tijd voor jezelf, maak toch even tijd om te sporten, neem die gezonde maaltijd, wat ook een geweldige manier is om voor jezelf te zorgen. Deze manier van leven laat jou minder gestrest door het leven wandelen. Als je je eigen behoefte voorop stelt, heb je een goede rustige basis die je in staat stelt om meer te genieten en te houden van de mensen om je heen. Uiteindelijk is dat toch waar het in het leven en rondom deze dagen vooral omgaat?

XOXO Mariska van SlowBeauty

Vond je dit artikel leuk? Deel het met onderstaande kanalen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Scroll naar top